Adres

Cynthia Jacobs zoekt naar de tijdloze essentie van het juweel. Al sinds mensenheugenis hebben juwelen naast het uitdrukken van vermogen, rang en status ook een intiemere betekenis. Ze drukken vaak een hechtere band tussen mensen uit. Het is precies uit die diepere, persoonlijke associaties dat Cynthia Jacobs haar inspiratie put. In haar relatiejuwelen zoekt zij die immateriële, sterke banden in een even krachtige vorm te vertalen.

Haar werk krijgt een meerwaarde omdat zij erin slaagt het universeel herkenbare karakter van het symbool onaangetast te laten én toch een verfrissende orginaliteit in de vormgeving weet te leggen. Zij ontwerpt vormen die op een logische en transparante wijze met de reële betekenis van het object samenhangen en schenkt daarmee overbekende en versleten symbolische objecten het vermogen terug om hun ware bestaansreden eloquent te communiceren. Deze vormgeving van de eenvoud veronderstelt een authentieke, eerlijke, creatieve en helemaal niet vanzelfsprekende of gemakkelijke benadering van het vanzelfsprekende. Er is sprake van ‘verrassende voorspelbaarheid’.

Het pleit voor haar dat zij haar speciale aandacht vestigt op een klassiek en vertrouwd, haast heilig symbool: de trouwring. Andere juwelen van Cynthia Jacobs verwijzen naar het kledingstuk waarop ze gedragen worden. Daarnaast maakt ze ook objecten of juwelen specifiek voor een meubel of als decoratie van de muur. Maar de directe behoefte aan openheid is een constante in haar werk. Ze houdt niet zo van mensen of juwelen met te veel geheimpjes. Het verhaal bezit een eigen vocabularium, laat zich hoogstens leiden door de sensualiteit van de vorm en valt evenzeer met de ogen te lezen als met de ziel.

Vrij naar Chris Meplon